Cukier z płatkami fiołków

W tym roku fiołki zakwitły już na początku kwietnia. Pięknie zrobiło się na leśnych polanach, łąkach pod lasem i w przydrożnych rowach. Uwielbiam ten moment, kiedy przyroda budzi się do życia. Wiosenna aura wokół doskonale wpływa na moje poczucie humoru, siły witalne i chęć do czegokolwiek.

Kiedy tylko mogę uciekam do mojej rodzinnej wsi, Orłowo, położnej niedaleko Nidzicy i zaledwie 60 km od Olsztyna. Wychowałam się tu i mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości osiądę tutaj na stałe. Malownicza wieś, w której znajduje się rezerwat Żółwia Błotnego i jezioro Orłowo Duże. Nieopodal znajduje się rezerwat Źródeł rzeki Łyny. Przyroda na tych terenach objęta jest programem Natura 2000. Cisza, spokój, mnóstwo zieleni, piękne okazy dzikiej przyrody i leśne zwierzęta.

Wczoraj, spacerując po parku i lesie odnalazłam piękną polanę fioletowo-niebieskich fiołków. Oczywiście, mogłabym zrobić z nich różne desery: galaretki, ciasteczka, udekorować jakąś bezę, ale tym razem postanowiłam delektować się wolnym czasem i zebrałam jedynie niewielką ilość kwiatków do kieszeni, po czym w ogródku ukręciłam na szybko cukier z fiołkami. Aromatyczny, przepiękny! Na pewno wykorzystam go do wypieków, bądź chociażby do dekoracji.

Jak go przygotować?

Wystarczy słoiczek o pojemności około 300ml, szklanka cukru i minimum pół szklanki płatków z fiołków. Cukier z płatkami fiołków łączymy w słoiczku, dokładnie mieszając, zamykamy szczelnie i mamy ten wspaniały cukier!

Wiosna przynosi mnóstwo jadalnych kwiatów i ziół. Zapewne przygotuję coś jeszcze pysznego, kiedy tylko powrócę w rodzinne strony. Może przygotuję tez oddzielny wpis o mojej malowniczej miejscowości. A teraz zapraszam Was do oglądania mojej fiołkowej przygody…. 😉

Polana fiołków!
Cóż za kolor!
Obrywamy płatki z fiołków
Płatki fiołków w słoiku
Jest i moja mała pomocnica 🙂
I gotowe!
Prawda, że proste? Ależ widok!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.