Na ogródku rabarbar wypuścił już młode listki, a wraz z nimi piękne czerwone ogonki, które wspaniale sprawdzą się w kuchni. Ogonki listkowe mają przyjemny kwaskowaty, cierpki smak i zachwycają swym różowo-czerwonym kolorem. Im czerwieńszy rabarbar, tym bardziej słodki. Podobnie zresztą jak jego koleżanki z wiosennej grządki, panny truskaweczki, które ubóstwiam w każdej postaci. No cóż, na pierwszy ogień błyskawiczne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe z tymi że owocami – na zdrowie!
Błyskawiczne ciasto czekoladowe z truskawkami i rabarbarem
Receptura:
– 1,5 szklanka mąki pszennej
– 0,5 szklanki oleju rzepakowego
– 3 czubate łyżki cukru (najlepiej brązowego)
– 1 czubata łyżka prawdziwego kakao
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jaja rozmiar M
Owoce:
– 5 świeżych i dużych truskawek
– 6 strąków rabarbaru
– dwie łyżki cukru brązowego
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
2. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na cztery. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w 3 cm odcinki. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki brązowego cukru. Gdy cukier będzie robił się płynny, wrzucamy do niego truskawki i rabarbar. Smażymy tylko do tego czasu (u mnie około 3 minuty), aż woda odparuje, a karmel ładnie zeszkli owoce. Ważne, by owoce zachowały swój kształt.
3. CIASTO: Do miski wbijamy jaja, ubijamy z cukrem. Dolewamy powoli olej, a później stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masę przelewamy do foremki ( u mnie silikonowa w kształcie serca), wykładamy na wierzch owoce i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO! 🙂