Czerwone kokardki :)

Makarony mają to do siebie, że w krótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak – ba – stanie się arcydziełem kulinarnym! 🙂

Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie moją dzisiejszą propozycję.

Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację z lampką wytrawnego czerwonego wina!
Każdy przecież dobrze wie, że przez żołądek do serca najkrótsza droga 🙂

 

Farfalle z sosem mięsno pomidorowym

Składniki na 4 porcje:

  • pół kilograma wołowiny
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • dodatkowo parmezan
  • 400g makaronu  kokardki
Makaron gotujemy w dużej ilości wody – prawidłowo na 100g makaronu trzeba zagotować 1l wody. Do garnka wlewamy wodę i solimy: na 1l wody łyżeczka soli. Podczas gotowania możemy zamieszać makaron, aby się nie przyklejał i nie przywierał do garnka. Gotujemy tyle czasu, ile podane jest na opakowaniu (najlepiej „na ząb”).
Wołowinę mielimy w maszynce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwki możemy pokroić na dwie lub trzy części. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, lekko przesmażamy i dorzucamy mięso. Kiedy mięso będzie już ok dorzucamy pomidory i chwilę zagotowujemy. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią oraz odrobina sosu sojowego.
Makaron możemy połączyć z sosem bądź podać oddzielnie, układając na wierzchu makaronu. Na gotowe danie ścieramy nieco parmezanu i możemy polać oliwką. Zapewniam, że zyskuje na smaku!
Teraz już możemy zajadać 🙂
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.