Domowa fit pizza na cieście pszenno-gryczanym

Ostatnio jesteśmy mistrzami w robieniu resztkowego jedzenia. Dziś kolejna potrawa z cyklu zero waste i czyszczenia lodówki.

Domowa pizza na cieście pszenno-gryczanym, taka po polsku. Przepis na ciasto narodził się przypadkiem, bo zabrakło mi mąki pszennej i jak się później okazało stworzyłam całkiem nowy spód, który jest lekki, zdrowy i niezwykle pożywny.

Pycha – koniecznie spróbujcie! 🙂

Domowa fit pizza na cieście pszenno-gryczanym

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów z bazylią
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 posiekany drobno ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (ja użyłam gotowej mieszanki przypraw do pizzy)

Farsz – tu macie dowolność – u nas w lodówce były akurat:

  • kostka sera cheddar ok. 250 g
  • 16 plasterków krakowskiej suchej
  • 2 łyżki drobnych kaparów
  • 1 świeża papryka
  • 12 czarnych oliwek

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 50 g drożdży
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru (ja użyłam trzcinowego)

Przygotowanie – ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatać w misce, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. W razie czego podsypywać mąką.

Na dno miski wyspać mąkę, położyć zagniecione ciasto uformowane w kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę.

Po godzinie ciasto rozdzielić na dwie części.

Na dużych blaszkach piekarnikowych (prostokątne o wymiarach ok. 38×49 cm – wymiary mogą się różnić w zależności od rozmiaru piekarnika) rozłożyć papier do pieczenia.

Z ciasta uformować dwa prostokąty i rozłożyć na blaszkach. Możecie użyć wałka, jeśli nie potraficie kręcić placków.

Przykryć ciasto ściereczkami i odstawić do wyrastania na blaszce jeszcze przez 15 minut.

W tym czasie przygotowywać sos, farsz i nagrzać piekarnik do 200 stopni C.

Przygotowanie sos:

W miseczce połączyć pomidory, koncentrat, posiekany ząbek czosnku i suszone zioła. Dokładnie wymieszać.

Przygotowanie – farsz:

Oliwki pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na wyrośnięte ciasto rozsmarować sos pomidorowy, a potem dowolnie ułożyć składniki na farsz. Posypać obficie serem.

Piec przez 20 minut w 200 stopniach C.

Na zdrowie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.