Truskawek odsłona kolejna. Tym razem w daniu głównym.
Słodkie, czerwone owoce połączyłam z miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym – dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu. Delikatne mięso z dorsza z nieco zaostrzoną salsą truskawkową i plastrem wędzonego twarogu wylądowały u mnie na talerzu. Było smacznie, zdrowo i naprawdę bardzo kolorowo! A po mojej uczcie zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:)
Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym
Ryba:
-500g fileta z dorsza
-pieprz, sól, oregano
-sok z połowy cytryny
Salsa:
-250g truskawek ( idealne byłyby kaszubskie – nasz tradycyjny polski produkt z pomorza)
-łyżka miodu drahimskiego
-łyżka octu balsamicznego
-łyżka sosu sojowego
-pieprz
Dodatkowo:
-100g twarogu wędzonego
-ocet balsamiczny mała łyżeczka
Fileta oczyszczamy z ości, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oregano. Odkładamy na pół godziny do lodówki.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odstawiamy, żeby smaki dokładnie się połączyły.
Następnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo ją przetrzymamy stanie się gumowa i niesmaczna, ważne jest zatem pilnowanie czasu 😉
Na talerzu układamy salsę z truskawek, na nią plaster twarogu wędzonego nasączony łyżeczką octu balsamicznego. Na wierzchu układamy kawałek ryby i ozdabiamy skórka z cytryny i pietruszką.
Wygląda rewelacyjnie! Tylko ja nie lubię dorsza, myślisz, że można go zastąpić łososiem? I gdzie kupić wędzony twaróg? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim!
Łosoś jak najbardziej – do truskawek pasuje idealnie 😉 A wędzony twaróg kupisz na pewno w Lidlu z serii Pilosa. Odkąd spróbowałam uzależniłam się – mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie i koniecznie napisz, jak smakowało z łososiem, bo myślę, że będzie to prawdziwa uczta dla zmysłów 🙂
Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://mouth-wateringeats.blogspot.com/2014/03/piers-z-kurczaka-w-pomidorach-nominacja.html
Pozdrawiam
cukierniczka
Wow, świetny pomysł na rybę 🙂 Nie możemy się już doczekać aż pojawią się nasze truskawki 🙂 Przepis zapisujemy i na pewno wypróbujemy 🙂
Koniecznie wypróbujcie, bo naprawdę warto 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂