Eklerki z kremem budyniowo- cynamonowo- pomarańczowym

Dziś przygotowałam dla Was eklerki . Mała, chrupiąca słodycz z delikatną masą budyniową, do której dodałam cynamon i skórkę z pomarańczy. A do tego lukier i złote perełki. Eklerki powstały zupełnie spontanicznie z gotowej mieszanki ciasta do karpatki od marki Kętrzyński. Czy tez uważacie, że będą cudownie prezentować się na wielkanocnym stole? Częstujcie się zatem! 🙂

Eklerki z kremem budyniowo-cynamonowo-pomarańczowym

Ciasto:

Krem:

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka wody

Dodatkowo: złote perełki do dekoracji

Przygotowanie – ciasto:

  1. Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać zawartość torebki z ciastem i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzić.
  2. Do chłodnej masy dodać jaja i miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut.
  3. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
  4. Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na papier szprycować ciasto z rękawa cukierniczego, pamiętając o zachowaniu podobnych długości spodów eklerkowych.
  6. Pieczemy przez 30 minut w 210 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Z podanej proporcji ciasta wyjdą dwie blaszki eklerkowych spodów.

Przygotowanie – krem:

  1. Zawartość torebki z kremem wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać rozpuszczony proszek i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Energicznie rozcierać ewentualne grudki.
  2. Całość wystudzić.
  3. Ostudzony krem zmiksować z masłem, cynamonem i skórką otartą z pomarańczy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym kremem przełożyć eklerkowe spody.

Przygotowanie – lukier:

Przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski. Dodać wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucierać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem udekorować eklerki i posypać złotymi drobinkami. Zetrzeć na wierzch odrobinę skórki z pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.