![]() |
Kuchnia staropolska pewnie do dziś nie byłaby przez wielu z Nas tak dobrze poznana, gdyby nie wykłady z profesorem Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu. Powrót w czasie i tajniki naszych przodków przybliżył nam słowem mówionym i pisanym – sam jest autorem wielu książek o tej tematyce – bardzo zachęcam Was do ich przeczytania, gdyż to prawdziwa skarbnica wiedzy.
oraz Mirosław Rynduch, z którym wspólnie gotowaliśmy potrawy oparte na różnych rodzajach mięsa. Ostatnio odwiedził nas również szef Krzysztof Wierzba z Polskiej Grupy Carvingowej, który uczył nas sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.
Tu moje dzieło (naprawdę 😉 –
Najdłużej był z nami jednak szef Wojciech Harapkiewicz, gdyż już od ubiegłej zimy przekazywał nam tajniki swojej pracy. Na wiosnę byliśmy w Pałacu nieopodal Gdańska, w którym był Szefem Kuchni. Tam też gotowaliśmy już pod jego okiem na profesjonalnym sprzęcie kuchennym. Od października przekazywał nam wiedzę odnośnie ciekawego układania surówek i sałatek, a w ostatnich tygodniach biegaliśmy po kuchni odtwarzając smaki z różnych stron świata.
Uczelnia zapewnia nam również liczne wyjazdy w ramach programu studiów. Odwiedziliśmy już Kalinówkę we Wzgórzach Dylewskich, gdzie powstaje słynna szynka dojrzewająca dylewska, uczestniczyliśmy w Targach Euro Gastro oraz Targach Mleczarskich, a pod okiem prof. Dumanowskiego zwiedziliśmy Pałac w Wilanowie i spróbowaliśmy smakołyków kuchni staropolskiej. Wakacje odbyliśmy obowiązkowe trzytygodniowe praktyki, które ułatwiły nam późniejsze znalezienie pracy.
Z miłości do gotowania powstało również Studenckie Koło Naukowe Sztuki Kulinarnej, w którym działają osoby z wielką pasją, samodzielnie szukające wyzwań, działające na własną kieszeń, również w ramach wolontariatu (więcej o nas tu: https://www.facebook.com/SKNSztukaKulinarna). Przed nami ostatni rok studiowania, potyczki z pracą inżynierską, kolejne praktyki i ciekawe zajęcia. Studia i działalność w Kole Naukowym tak bardzo zawładnęły moim życiem, że aż ciężko pomyśleć, gdy przyjdzie się z tym wszystkim rozstać 🙂
Poniżej zdjęcia z ostatnich zajęć, które odbyły się w tym semestrze – chyba jedne z moich ulubionych – zapewne przez to, że tak bardzo lubię sushi i wielką frajdą było samodzielne zawijanie alg z wybranymi dodatkami 🙂
![]() |
Przygotowanie surowców |
![]() |
Szef Wojtek Harapkiewicz |
![]() |
|
Zawijamy 🙂 |
![]() |
Kręcimy 🙂 |
![]() |
||||
Nawet ja się załapałam 🙂 |
![]() |
I gotowe 🙂 |
![]() |
Smacznego! |
coś pięknego! i pysznego!