Idealne pierniczki świąteczne

 

Jak co roku, również i w tym roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent – wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas!

Pierniczki

receptura na 100 sztuk średniej wielkości pierników
  • 500g mąki pszennej  
  • 200g masła o zaw.  tłuszczu 82%
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika)
  • 80ml płynnego miodu gryczanego
  • 260g cukru kryształu
  • 1 duża łyżka kakao

Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i rozpuszczamy na kuchence, na małym ogniu. Kiedy zacznie się rumienić i utworzy pianę zdejmujemy z ognia i łączymy z przyprawami, kakao, cukrem i miodem. Wszystko mieszamy, aż cukier połączy się z tłuszczem. Do ostudzonej masy wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3 mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy do zrumienienia (8-10 minut). Wystudzone dekorujemy lukrem. Smacznego!

Lukier: 

  • 1 białko
  • 100g cukru pudru
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

Białko łączymy z cukrem pudrem i lukrujemy. Dodając barwniki nadajemy pięknych kolorków naszym ciastkom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.