Jaglanka, gruszka i śliwka w czekoladzie

11Dopadła i mnie. Przyszła sobie, nie wiem skąd. Zabrała mi siłę, a w zamian przyniosła zapchany nos, tonę chusteczek i leżenie pod kołdrą. Przyznam szczerze, że nic gorzej nie męczy mnie, jak leżenie w łóżku i nic nie robienie. Najchętniej już dziś wciągnęłabym dres i poszła pobiegać.

Póki co zostaje mi woda z miodem i cytryną, czosnek, a na śniadanie pożywna jaglanka, która ma właściwości antybakteryjne i cechuje się dużą zawartością witamin i minerałów.

Częstujcie się, może i Was postawi na nogi 😉

12Cynamonowa kasza jaglana z gruszką, wiórkami kokosowymi i suszona śliwką w czekoladzie

Receptura na 2 porcje:

100 g kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki wody

szczypta soli

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 świeża gruszką

1 łyżka wiórek kokosowych

2 suszone śliwki w czekoladzie

 

DO DZIEŁA!

  1. Kasze jaglana płuczemy 3 razy na sicie zimna wodą. Wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, lekko solimy. Gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę (około 12-15 minut).
  2. Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do wody, żeby nie ściemniała.
  3. Ugotowaną kaszę mieszamy z cynamonem, gruszką i wiórkami z kokosa. Na wierzch posypujemy pokrojoną śliwką w czekoladzie.

SMACZNEGO!

1413

Kasza jaglana na słodko i słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *