Owsianka numer 2 tego tygodnia. Z dodatkiem prawdziwego kakao, karobem, suszona śliwką, morelą i jagodami Goji. Pyszności! 🙂
Owsianka nr 2 – Wtorek
Kakaowa owsianka z suszonymi owocami i karobem
Receptura na jedną porcję:
– 1 czubata łyżka płatków owsianych górskich
– 1 czubata łyżka płatków jęczmiennych (nie błyskawicznych)
– mała łyżeczka jagód Goji
– 3 suszone morele
– 2 suszone śliwki
– pół łyżeczki prawdziwego kakao
– pół łyżeczki karobu*
– Łyżka preparowanych Lekkich Zbóż, o których pisałam Wam wczoraj 😉
– 3/4 szklanki wody
Wszystkie sypkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy 3/4 szklanki wody. Gotujemy, a gdy zacznie wrzeć dodajemy płynny karob. Gotujemy tak długo, aż składniki będą się do siebie kleić. Podajemy na stół i jemy!
SMACZNEGO! 🙂
*KAROB – inaczej chleb świętojański. Doskonale reguluje prace jelit. Nie wywołuje alergii, jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały. Nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawiowego, który blokuje wchłanianie wapnia. Poza tym idealny antyutleniacz, obniża poziom cholesterolu we krwi i doskonale leczy biegunkę. Dzięki dużej zawartości wapnia i fosforu przysłuży się w walce z osteoporozą. Samo zdrowie! 🙂