GARAM MASALA. Jedna z moich ulubionych mieszanek, które kojarzą się z kuchnią dalekiego wschodu. Magiczne składniki, które złożone w kompozycję tworzą aromatyczną i harmonijnie ze sobą współgrającą mieszankę smaków. Kmin rzymski, ziarno kolendry, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa i imbir. Wystarczy jeden ruch z młynka, w którym mieli się ziarno, a w jednej chwili w naszej kuchni unoszą się orientalne aromaty. Ja najbardziej lubię, gdy po patelni skaczą prażone ziarenka kolendry, a moje kubki smakowe intensywniej zaczynają pracować.. 😉
KASZA JAGLANA GARAM MASALA Z POLĘDWICZKAMI Z KURCZAKA, CUKINIĄ I PESTKAMI DYNI
Receptura dla dwóch osób:
– 100 g kasz jaglanej
– 200 g wody
– ząbek czosnku
– olej rzepakowy
– 250 g polędwiczek drobiowych
– pół dużej cukinii
– łyżka pestek dyni
– mieszanka przypraw GARAM MASALA – mielonych
– łyżeczka ziaren kolendry
-1/2 łyżeczki kurkumy
DO DZIEŁA!
1. Kaszę jaglaną podprażam 3 minuty na patelni z odrobiną tłuszczu, a następnie bardzo dokładnie płuczę ją pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną kaszę zalewam 250 g wody, lekko solę. Gotuję kaszę do momentu zagotowania się, a następnie wyłączam palnik i przykrywam garnek z kaszą przykrywką, pozwalając jej wchłonąć całą wodę. Kasza ma być na ząb, lekko sypka, nie rozgotowana.
2. Polędwiczki oczyszczam, kroję na 2 cm kawałki, przyprawiam mieszanką GARAM MASALA (nie jestem w stanie powiedzieć ile przyprawy, tu wedle gustu – jedni lubią delikatnie doprawione, inni bardziej. Przyprawa jest bardzo aromatyczna, więc uważajmy ;). Odstawiam na 3 godziny do lodówki.
4. Czosnek siekam. Cukinię kroję w drobną kostkę, pestki dyni prażę.
5. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, smażę mięso, po czym dorzucam do niego cukinię, czosnek i razem smażę na złoto. Dorzucam uprażone wcześniej pestki dyni oraz kaszę, dodaję łyżeczkę przyprawy GARAM MASALA i 1/2 łyżeczki kurkumy. Przed podaniem polewam delikatnie oliwą, podaję z listkami melisy i bazylii.