Kasza jaglana/roszponka/kozi ser

Uwiódł mnie ostatnio kozi ser… 
Z dodatkiem zieleniny i kaszy jaglanej tworzy zacną kompozycję, która smakuje i syci na dłużej 😉
Zapraszam na moją sałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia!

 

Sałatka z roszponką, kasza jaglaną i kozim serem 

 Składniki na 2 porcje:

Kasza:

– pół szklanki kaszy jaglanej

– 1,5 szklanki wody

– łyżeczka sosu sojowego

Sałatka:

– 100g roszponki

– 100g koziego sera (roladka)

– 1 gruszka

– 4 figi suszone

– garść ziaren słonecznika

Dresing:

– 2 owoce pomarańczy

– 1 łyżka miodu

– 1 łyżka octu winnego

  Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku 😉

 Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę.  Figi suszone pokroić w paseczki.  Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła).

 Dressing:

Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać.

 A na koniec…

Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi.

 Na koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika.

Zajadać pyszności! 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.