Zachciało mi się kaszy. W ręce wpadła jęczmienna. Bardzo ją lubię, bo jest drobna i lekka, idealnie nadaje się do wielu kuchennych fantazji. Jako, że owoców ostatnio w mojej kuchni w nadmiarze postanowiłam, że dzisiejszy wariant to będzie kasza z owocami. Przygotowałam wszystko wieczorem, a o poranku zjadłam zdrowe śniadanie. Jako, że porcja jest duża zabrałam resztę na drugie śniadanie do pracy. Częstujcie się, życzę smacznego! 🙂
Kasza jęczmienna z owocami i pestkami
– idealna na śniadanie lub do pracy
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1/2 łyżeczki soli do ugotowania kaszy
Owoce:
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- garść suszonych owoców żurawiny
- miks ulubionych pestek i ziaren: pestki dyni, czarny i biały sezam, słonecznik
DO DZIEŁA!
- Kaszę jęczmienną drobną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy owoce pokrojone w kostkę, suszoną żurawinę i ziarenka.
- Gotowe!
Z przepisu wyjdą dwie porcje. Jedną możemy zjeść na śniadanie, a druga zapakować w pudełeczko i zjeść w ramach lunchu w pracy 🙂