Kasza kuskus z bobem, serem feta, awokado i szczypiorkiem

Bób znowu na talerzach! Dzisiejsza sałatka powstała z myślą o jutrzejszym dniu. Skoro zostało ugotowanego bobu z obiadu postanowiłam wrzucić go do miski z kaszą, awokado, serem feta, miętą i szczypiorem. Będzie na jutro do pracy jak znalazł. No i może jeszcze na podwieczorek, bo jest pyszna i mega zdrowa!


Kasza kuskus z bobem, serem feta i szczypiorkiem

Składniki:

  • 400 g bobu
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 opakowanie sera feta (ok. 200 g)
  • 8-10 czarnych oliwek z zalewy
  • 1/2 awokado
  • 2 duże garści posiekanego świeżego, drobnego szczypiorku
  • 5 listków świeżej mięty
  • świeża limonka
  • + woda do zalania kaszy kuskus

Dresing:

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Bób ugotować w wodzie. Na 400 g spokojnie wystarczy szklanka wody i szczypta soli. Gotować 12 minut od czasu zagotowania wody. Ugotowany bób ostudzić i obrać z łupinek.

2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby woda była ponad kaszą ok. 1,5 cm. Po 3 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przelać przez sit od drobnych oczkach zimną wodą i osuszyć. Wymieszać.

3. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Polać sokiem z 1/2 limonki.

4. Szczypiorek i miętę drobno posiekać.

5. Ser feta pokroić w kostkę.

6. Oliwki pokroić wszerz w paseczki.

7. Składniki dresingu dokładnie razem połączyć.

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z 1/2 limonki i dressing. Dokładnie wymieszać.

I tak oto powstała idealna sałatka do pracy, na grilla i na obiad.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.