Kaszotto z trzema rodzajami kasz

Kaszotto z trzema rodzajami kasz może stanowić samodzielne danie lub być pożywnym dodatkiem do obiadu. Ja użyłam kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak, gdyż to moje ulubione rodzaje. Pomysł zrodził się w mojej głowie, gdy nie mogłam się zdecydować, którą kaszę wybrać do przygotowania obiadku. Bez namysłu wybrałam wszystkie trzy! 🙂

Czy Wam zasmakuje – sami sprawdźcie i oceńcie czy taki kulinarny miszmasz jest przez Was bardziej pożądany czy jednak preferujecie ponadczasowe danie z jedną z Waszych ulubionych kasz w roli głównej. Tak czy siak – smacznego! 🙂
 Zaczniemy od dodatków: 
2 cebule kroimy w drobna kosteczkę
Następnie myjemy i obieramy pieczarki, po czym kroimy je na pół, a potem w cienkie paseczki.
Natkę pietruszki myjemy, suszymy, po czym usuwamy grubsze łodygi i siekamy. Dodatkowo kroimy w krążki papryczkę chili
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, po czym smażymy cebulkę, a gdy nieco zmięknie dorzucamy pieczarki i razem smażymy do tego czasu, aż wszystko ładnie się zrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. A teraz przechodzimy do gotowania kasz.
Do przygotowania potrawy potrzebujemy trzech rodzajów kasz, które gotujemy oddzielnie:
– jeden woreczek kaszy gryczanej (100g)
– pół szklanki kaszy pęczak
– pół szklanki kaszy jaglanej
Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (ok. 15-18minut).
Pół szklanki kaszy jaglanej gotujemy w półtorej szklanki osolonej wody, aż do wchłonięcia całej wody przez kaszę.
Pół szklanki pęczaku zalewamy szklanką wody i gotujemy, aż kasza będzie al dente.
Wszystkie kasze łączymy ze sobą w jednym garnku, po czym dolewamy nieco bulionu lub wody i chwilę podgotowujemy. Doprawiamy ulubionymi ziołami, usmażoną cebulką z pieczarkami oraz świeżą natką pietruszki i posiekaną papryczką chili. Podajemy na talerze i zajadamy 🙂

Zainspiruj się kaszą! II edycja

4 komentarze

  1. Ten dodatek to pomidorek, tak? bo wygląda trochę jak surowe żółtko 😉 w czym on spoczywa? 🙂
    ticket

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.