Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli

     Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli

Kiełbaska i piwo? Tak, wiem, to jedno z najlepszych połączeń na świecie 🙂 A kiedy kiełbaska jest zamarynowana w piwie, a później zgrillowana i podana z piklami na chrupiącej kromce – to dopiero rarytas! Częstujcie się moją kolejną propozycją na grilla z marką Warmia :)

Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli

Marynata do kiełbasek:

  • 1 opakowanie białej kiełbasy Warmia
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej rosyjskiej)
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki jasnego piwa

Sałatka z pikli:

  • 4 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki  
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie – marynata:

Do dużej miski nalej piwo, dodaj miód, musztardę, posiekaną świeżą papryczkę chili, mieloną paprykę wędzoną. Do marynaty włóż kiełbaski. Kiełbaski zamarynuj przez noc w marynacie. Następnego dnia grilluj na rumiano.

Przygotowanie – sałatka z pikli:

Ogórki pokrój w plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę. Dodaj musztardę miód i oliwę. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Dodać trochę pieprzu mielonego do smaku. Dokładnie wymieszaj.  

Kiełbaskę ułóż na grillowanej kromce chleba, zjedź z sałatką z pikli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.