
Kiełbaska i piwo? Tak, wiem, to jedno z najlepszych połączeń na świecie 🙂 A kiedy kiełbaska jest zamarynowana w piwie, a później zgrillowana i podana z piklami na chrupiącej kromce – to dopiero rarytas! Częstujcie się moją kolejną propozycją na grilla z marką Warmia :)
Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli
Marynata do kiełbasek:
- 1 opakowanie białej kiełbasy Warmia
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej rosyjskiej)
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki jasnego piwa
Sałatka z pikli:
- 4 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- Pieprz do smaku
Przygotowanie – marynata:
Do dużej miski nalej piwo, dodaj miód, musztardę, posiekaną świeżą papryczkę chili, mieloną paprykę wędzoną. Do marynaty włóż kiełbaski. Kiełbaski zamarynuj przez noc w marynacie. Następnego dnia grilluj na rumiano.


Przygotowanie – sałatka z pikli:
Ogórki pokrój w plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę. Dodaj musztardę miód i oliwę. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Dodać trochę pieprzu mielonego do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Kiełbaskę ułóż na grillowanej kromce chleba, zjedź z sałatką z pikli.


