Kolorowe trio na chrupiącej kromce

 Wiosna idzie!

Widzę ją na każdym kroku: 

odsłaniając o poranku zasłonę, dostając po oczach promieniami wschodzącego słońca, 

myjąc okno i patrząc na lecące w kluczu ptaki z dalekich stron,  

idąc ścieżką i obserwując budzącą się do życia przyrodę – pąki na drzewach, melodyjnie przekrzykujące się na gałęziach ptaki, pnące się w górę na zielonej trawie krokusy i przebiśniegi. 

Tak długo czekałam!

Tak bardzo się cieszę, że mój gruby płaszcz i ciężkie kamasze wylądowały wreszcie głęboko w szafie, w kartonie z napisem “ZIMA” 🙂 

A skoro wiosna mości  Panie i Panowie pora zacząć serwować coraz lżejsze, zdrowsze i bardziej kolorowe dania. Pobawicie się ze mną w lekką kuchnię? Zapraszam, a już dziś chrupiące i kolorowe kanapeczki – smacznego! 

Chrupiąca kromka chlebka WASA z musem z buraka, twarożkiem wędzonym i kolendrową pastą, obsypane ziarnami

Mus z buraka

1 szt dużej bulwy buraka

szczypt soli morskiej

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

1 łyżka miodu akacjowego

1 łyżeczka octu balsamicznego

1/2 szt cytryny (sok)

1 szczypta cynamonu mielonego

 Pasta kolendrowa

1 garść świeżej kolendry razem z gałązkami

3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1/2 łyżeczki świeżo mielony pieprzu

1/2 łyżeczki świeżo mielonej soli

1/2 łyżeczki miodu akacjowego

szczypta mielonego chili

Dodatkowo:     

150 g twarogu wędzonego

ziarna siemienia lnianego do posypania

ziarenka czarnuszki do posypania

4 szt kromek chlebka żytniego WASA

  Do dzieła!

1. Buraka myjemy, po czym gotujemy w skórce w garnku, aż będzie miękki. Ugotowanego buraka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Przyprawiamy przyprawami do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym, cynamonem, miodem i sokiem z cytryny. Miksujemy na mus.

 2.Kolendrę umieszczamy w moździerzu. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, miód, chili i rozcieramy na pastę.

3.Kromki chleba WASA smarujemy musem z buraka, kruszymy twarożek wędzony, smarujemy pastą z kolendry i posypujemy ziarnami czarnuszki oraz siemienia lnianego. Dekorujemy świeżą kolendrą i zajadamy. Uwaga – pyszne 😉

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.