Wiosna idzie!
Widzę ją na każdym kroku:
odsłaniając o poranku zasłonę, dostając po oczach promieniami wschodzącego słońca,
myjąc okno i patrząc na lecące w kluczu ptaki z dalekich stron,
idąc ścieżką i obserwując budzącą się do życia przyrodę – pąki na drzewach, melodyjnie przekrzykujące się na gałęziach ptaki, pnące się w górę na zielonej trawie krokusy i przebiśniegi.
Tak długo czekałam!
Tak bardzo się cieszę, że mój gruby płaszcz i ciężkie kamasze wylądowały wreszcie głęboko w szafie, w kartonie z napisem “ZIMA” 🙂
A skoro wiosna mości Panie i Panowie pora zacząć serwować coraz lżejsze, zdrowsze i bardziej kolorowe dania. Pobawicie się ze mną w lekką kuchnię? Zapraszam, a już dziś chrupiące i kolorowe kanapeczki – smacznego!
Chrupiąca kromka chlebka WASA z musem z buraka, twarożkiem wędzonym i kolendrową pastą, obsypane ziarnami
Mus z buraka
1 szt dużej bulwy buraka
szczypt soli morskiej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 szt cytryny (sok)
1 szczypta cynamonu mielonego
Pasta kolendrowa
1 garść świeżej kolendry razem z gałązkami
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki świeżo mielony pieprzu
1/2 łyżeczki świeżo mielonej soli
1/2 łyżeczki miodu akacjowego
szczypta mielonego chili
Dodatkowo:
150 g twarogu wędzonego
ziarna siemienia lnianego do posypania
ziarenka czarnuszki do posypania
4 szt kromek chlebka żytniego WASA
Do dzieła!
1. Buraka myjemy, po czym gotujemy w skórce w garnku, aż będzie miękki. Ugotowanego buraka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Przyprawiamy przyprawami do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym, cynamonem, miodem i sokiem z cytryny. Miksujemy na mus.
2.Kolendrę umieszczamy w moździerzu. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, miód, chili i rozcieramy na pastę.
3.Kromki chleba WASA smarujemy musem z buraka, kruszymy twarożek wędzony, smarujemy pastą z kolendry i posypujemy ziarnami czarnuszki oraz siemienia lnianego. Dekorujemy świeżą kolendrą i zajadamy. Uwaga – pyszne 😉
SMACZNEGO!