Łosoś na warzywach

O tym, że ryby są zdrowe wie już każde dziecko.Zawiera dużo kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto zajadać go od czasu do czasu.
Moja propozycja na dziś to łosoś z warzywami. Ogromna porcja białka i prawdziwa uczta dla podniebienia. Koniecznie wcześniej zamarynujcie rybę – będzie naprawdę idealnie soczysta po upieczeniu i zyska na smaku.

Nie zapominajcie o jedzeniu ryb, szczególnie naszych – polskich, jeziornych i rzecznych. Warto się nimi zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania… No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą – cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! 🙂
Łosoś na warzywach
– filet z łososia 400g
– 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki
Marynata:
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sok z połowy cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśnyPrzygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon. Następnie czosnek kroimy na plasterki i dorzucamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do marynaty oczyszczoną rybkę na całą noc do lodówki.

Następnego dnia przygotowujemy warzywa. Najpierw myjemy, po czym obieramy i kroimy w cienki słupki typu julienne. Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy.

Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie.

Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut.

Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem jest krem na bazie octu balsamicznego, który znakomicie pasuje do rybki.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.