Łosoś na warzywach

O tym, że ryby są zdrowe wie już każde dziecko.Zawiera dużo kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto zajadać go od czasu do czasu.
Moja propozycja na dziś to łosoś z warzywami. Ogromna porcja białka i prawdziwa uczta dla podniebienia. Koniecznie wcześniej zamarynujcie rybę – będzie naprawdę idealnie soczysta po upieczeniu i zyska na smaku.

Nie zapominajcie o jedzeniu ryb, szczególnie naszych – polskich, jeziornych i rzecznych. Warto się nimi zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania… No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą – cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! 🙂
Łosoś na warzywach
– filet z łososia 400g
– 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki
Marynata:
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sok z połowy cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśnyPrzygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon. Następnie czosnek kroimy na plasterki i dorzucamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do marynaty oczyszczoną rybkę na całą noc do lodówki.

Następnego dnia przygotowujemy warzywa. Najpierw myjemy, po czym obieramy i kroimy w cienki słupki typu julienne. Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy.

Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie.

Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut.

Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem jest krem na bazie octu balsamicznego, który znakomicie pasuje do rybki.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.