Kremowe Rice Sticks

  
 Makaron ryżowy to doskonała alternatywa dla ryżu. Po ugotowaniu staje się lekko przezroczysty, a neutralny smak, jaki posiada, pozwala na istne szaleństwo w przygotowywaniu do niego sosów i użycia rozmaitych dodatków.

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów, m.in.wstążki i nitki. Ja zdecydowanie wybieram pierwszy wariant! Makaron rewelacyjnie smakuje na ciepło, ale z pewnością sprawdzi się również w wersji na zimno, jako składnik sałatek czy samodzielny dodatek do potraw.
Czy już próbowaliście? Jeśli nie może skusicie się na moją wersję 😉
Kremowy makaron z łososiem wędzonym
– 200g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao
– 100g łososia wędzonego
– połowa dużej, świeżej papryczki chili
– 2 ząbki czosnku
– 200g śmietany 18%
– 400ml mleczka kokosowego
– pieprz, sól, płatki chili, starty imbir
–  dodatkowo dodałam pół łyżeczki sosu Habaneros (bardzo pikantnego)
Wodę gotujemy w garnku i gdy zawrze wyłączamy, po czym wrzucamy do niej makaron na 3 minuty.
Na patelni podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki, czosnek w plasterki, po czym dorzucamy łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Dodajemy śmietankę, mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne dodatki, zatem dodałam ostry sos na bazie papryczek habanero. Na patelnię dorzucić makaron, po czym wymieszać i chwilę podsmażyć.Podawać na talerze!
Smacznej soboty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.