Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi

Kurczak w orientalnym stylu z dużą ilością curry i kozieradki, a do niego placki ziemniaczano -cukiniowe w nowym wydaniu – chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu – zajadajcie ze smakiem!

Kurczak curry
– pierś z kurczaka (tzw. serduszko)
– przyprawa curry
– mielona kozieradka
– sos sojowy
– świeża natka pietruszki
– połowa ostrej czerwonej papryczki chili
Placki ziemniaczano – cukiniowe
– 1 cukinia
– 8 ziemniaków
– 1 jajo całe + 2 białka
– 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej
-sól, pieprz
Cukinię i ziemniaki dokładnie myjemy. Cukinię ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i trzemy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię łączymy, po czym wbijamy jajo i białka, dodajemy mąkę, przyprawiamy.
 
Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy na noc do lodówki (min. na godzinę, żeby smaki przeszły). Kolejnego dnia na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka tak długo, aż będzie rumiany – pamiętajmy, żeby nie robić tego za długo, gdyż pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem i łatwo je wysuszyć smażąc. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy pęczek posiekanej natki pietruszki i połowę czerwonej papryczki chili. Podajemy 😉 Możemy przygotować ulubiony dip do placuszków lub lekko posolić – Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.