Jak widać, w przerwie między lepieniem uszek i pierogów oraz pieczeniu piernika, znalazłam czas, by przygotować niedzielny obiad dla rodzinki 🙂
Palce lizać!
Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak – zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! 🙂
Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć w kuchennych wojażach.
Smakowitego popołudnia 🙂
Nogi z kurczaka pieczone na złoto
Składniki:
5 nóg z kurczaka
1 słodkie jabłko
Marynata:
– 3 duże ząbki czosnku
– świeża natka pietruszki
– pół papryczki chilii
– 2 cm korzeń imbiru
– sok z połowy cytryny
– łyżka musztardy francuskiej
– łyżka miodu gryczanego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– pieprz, sól
Dodatkowo: szklanka białego win,
Świeże zioła: tymianek, rozmaryn
Składniki marynaty połączyć: czosnek pokroić drobniutko, natkę pietruszki posiekać, papryczkę chili wraz z pestkami drobno pokroić, imbir pokroić drobno, po czym utrzeć na desce, cytrynę wycisnąć, dodać musztardę, oliwę, miód i przyprawić.Odstawić na noc do lodówki.
Drugiego dnia wyłożyć kurczaka do wysmarowanego olejem naczynia. Jabłko pokroić w ósemki i ułożyć między mięsem. Wstawić do o piekarnika.
Piec w naczyniu żaroodpornym (przykrytym) w temperaturze 160 stopni C przez 2,5 godziny.
Po 1,5 godziny podlać kurczaka białym winem. Około pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, ułożyć świeży tymianek i rozmaryn, i dopiec na złoto.