Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym

Z Poznania przywiozłam bardzo zdrowy upominek – unikatowy Olej Rydzowy tłoczony na zimno .Tuż po targach przyjechała do mnie zdrowa paczka z olejami: rzepakowym, lnianym i rydzowym. Jeśli bylibyście ciekawi, co jeszcze oferuje firma produkująca te wyjątkowe oleje zapraszam na ich stronę: www.semco.pl. Tam również możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Dbajcie o swoje zdrowie i wspomagajcie regionalnych producentów 🙂

Do przygotowania dzisiejszej sałatki z kuskusem i pieczonymi warzywami wybrałam Olej Rydzowy, gdyż on znakomicie podkreślił smak warzyw. Wystarczyła odrobina soku z cytryny, ulubione zioła i słodycz miodu. Pyszności!
Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z nasion lnianki. Od czerwca 2009 roku posiada certyfikat Komisji Europejskiej jako GTS – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Olej cechuje korzenny smak, z nutą cebuli i gorczycy, swoisty aromat i piękna ruda barwa. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a dzięki naturalnym oksydantom gwarantuje długi okres przydatności do spożycia. Znakomicie nadaje się do kasz,pieczywa, ziemniaków, serów, sałatek i surówek. Idealny jako winegret.
 Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym
 Do przygotowania potrzebujemy: 
-200g kaszy kuskus
– 3 kolorowe papryki: zielona, żółta, czerwona
– 2 dojrzałe pomidory
– mała cukinia zielona
– ulubione zioła, pieprz, sól
– 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia
– 12 liści świeżej mięty
– łyżka ziarno siemienia lnianego
– garść prażonego ziarno słonecznika
– olej rydzowy 150ml
– sok z połowy cytryny
– łyżka miodu rzepakowego
– sól, pieprz do smaku
– ząbek czosnku posiekany drobno
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy do nagrzanego  piekarnika na 20-25 minut.
Upieczone warzywa obieramy ze skórki, po czym papryki kroimy w paseczki, a cukinię i pomidory w kostkę 1cmx1cm.
Kuskus płuczemy, po czym zalewamy wrzątkiem tak dużo, aż woda przykryje kasze. Kaszę mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Przed podaniem polewamy Olejem Rydzowym. Dodatkowo możemy polać sobie dodatkowo na talerzu. Smacznego!
Poniżej moja propozycja podania – idealna kompozycja na popołudniowe spotkanie z najbliższymi 🙂
Dzień polskiej żywności 2014
Sałatka zamiast kanapki!

2 thoughts on “Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.