Lekka świąteczna sałatka śledziowa

5

Tak już przystało, że zazwyczaj na wigilę podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Po jego kosumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze miejsce na próbowanie kolejnych potraw z wigilijnego stołu 😉

1

Lekka sałatka śledziowa – idealna na Wigilię 

  • 4 płaty śledzia z zalewy octowej (może być z olejowej, ja wolę z octu) 
  • 1 słodko-kwaśne, twarde jabłko
  • 1 cebula biała
  • 1 kopiasta łyżka stołowa siekanego koperku
  • 1 łyżka stołowa suszonej żurawiny
  • 1 łyżka stołowa suszonych rodzynek
  • 1 łyżka stołowa majonezu (lub jogurtu greckiego)
  • 1 łyżka stołowa musztardy delikatesowej (najlepiej w kolorze żółtym – jeśli dodacie stołowej musztardy koniecznie dodajcie pół łyżeczki kurkumy)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz, sól do smaku

DO DZIEŁA!

    1. Śledzia wyjmujemy z zalewy octowej, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę.
    1. Koperek dorbno siekamy.
    1. Jabłuszko myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę.
    1. Żurawinę i rodzynki zalewamy ciepłą wodą, żeby chwilę napęczniały, bo czym odcedzamy je na siteczku. Osuszamy.
  1. Do miseczki dodajemy kolejno: pokrojone jabłuszko, cebulkę, owoce żurawiny, rodzynki, doprawiamy musztardą francuską i delikatesową, majonezem (lub jogurtem). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i pokrojonego śledzia. Jeszcze raz delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku – smacznego! 🙂

2

3

5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.