Sezon truskawkowy w pełni! Najczęściej zajadamy je prosto z koszyczka, bądź zmiksowane w koktajlu. Są też i zwolennicy orzeźwiających koktajli, czy sorbetów. Truskawki idealnie pasują do słodkich deserów. Ciast, ciasteczek, tart, bułeczek… Ja jednak chciałam zaproponować Wam słodki, lekki deser, lekko kwaśny z truskawkami i rabarbarem, którego również wszędzie pełno! Jest to deser, który przygotowałam w ramach Restaurant Day w Olsztynie 🙂
Cytrynowo-limonkowy krem z mascarpone z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami polane syropem z kwiatu czarnego bzu i miętą
Składniki:
- 600 g świeżych, polskich truskawek
- 3 gałązki świeżego rabarbaru
- 250 g kremowego serka mascarpone
- 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % tłuszczu
- 50 g białej czekolady
- czubata łyżka cukru
- 100 ml wody
- sok z 1 1imonki
- skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki (sparzona, pokrojona w drobną kosteczkę)
- domowy syrop z kwiatów czarnego bzu (kto nie ma może użyć kupnego 😉
- świeże listki mięty do dekoracji
DO DZIEŁA!
- Truskawki, opłukać, oczyścić z szypułek, pokroić dowolnie.
- Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić wszerz, w kosteczkę ok. 1 cm.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
- Serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać sok z limonki oraz pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę skórkę z limonki i cytryny. Połączyć łyżką z białą czekoladą.
- Śmietanę ubić na sztywno. Uważać, żeby nie przebić. Dodać do masy serowej.
- Na patelnię wsypać cukier i wodę. Poczekać, aż cukier się rozpuści i woda lekko podgrzeje. Wrzucić pokrojony rabarbar. Smażyć, aż owoce lekko się skarmelizują. Zdjąć z patelni, ostudzić.
- Do małych kokilek, bądź pucharków rozłożyć masę śmietankowo-limonkową, położyć na nią karmelizowany rabarbar, świeże truskawki. Wszystko polać niewielką ilością syropu z czarnego bzu. Ozdobić miętą.
SMACZNEGO! 🙂