Lekkie i zdrowe frytki z selera

Seler po mojemu.

Frytki, frytki, frytki! Wszyscy je uwielbiają, ja również. Dlatego dla wszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera, serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam 🙂 

Frytki z selera

– jedna duża bulwa selera korzeniowego

– sól, pieprz świeżo mielone

– 4 łyżki oliwy

– pół łyżeczki słodkiej papryki

– suszone zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia)

Selera płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami (ja zawsze daję ich dużo, lubię bardziej doprawione). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na 20-25 minut. Obserwujmy, żeby były rumiane, miękkie i delikatnie chrupiące. Podajemy z ulubionymi sosami i zajadamy!
 
 
 

2 komentarze

Pozostaw odpowiedź Magdalena Kuchaja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.