Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym

A ja wiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką  – zapraszam!

 Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym
Ryba:
– 400g łososia
+marynata: pieprz, sól, ząbek czosnku, sok z połowy pomarańczy
Marchewka:
– 4 duże marchewki
– 4 łyżki sosu sojowego
– łyżka miodu
– 100ml białego wina półwytrawnego
Miętowa otoczka:
– 10 listków świeżej mięty
– sok z połowy cytryny
– łyżka oliwy
-sól, pieprz, cukier
Łososia oczyszczamy ze skóry i ości. Marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie – około 15 minut. Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni C.
Marchewkę myjemy, obieramy, płuczemy, po czym kroimy w paseczki typu julienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę dla uzyskania pożądanej konsystencji – ja lubię lekko al dente 😉
W moździerzu ucieramy mięte z oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny.
Na talerzu układamy marchewkę, następnie rybę i polewamy miętowym dresingiem. Przyozdabiamy gałązką tymianku i serwujemy.
Zajadamy, a potem udajemy się na wiosenny spacer w promieniach słońca 🙂 
 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.