Lukrowane mini babki mocno cytrynowe z kurkumą

Wkrótce Wielkanoc!

W moim domu na środku wielkanocnego stołu zawsze stoi babka. Pięknie udekorowana, niemalże mistrzyni ceremonii. Nigdy nie żałuję lukru i bakalii. Ale w tym roku pomyślałam, że warto przełamać schematy i upiec mini babki! Dzięki temu uniknę krojenia, każdy poczuje się wyjątkowo, bo będzie miał swoją jedną, malutką, unikatową babeczkę. Z reguły jest tak, że małe rzeczy bardziej nas cieszą, prawda? Moje babeczki nie tylko wyglądają pięknie, ale i są bardzo smaczne!

Wielkim ułatwieniem w wypiekach jest propozycja od firmy „Kętrzyński” – wystarczy specjalną mieszankę składników na babkę o smaku cytrynowym wymieszać z olejem, wodą i jajem. Ja dodatkowo wzbogaciłam swoją propozycję dodając kurkumę i sok z cytryny. Kurkuma pięknie pokolorowała moje babeczki w środku na żółto, a dodatek soku z cytryny wzmocnił ich cytrynowy smak i nadał lekkości. A do tego piękny różowy, malinowy lukier! To co, gotowi do wypieków? Zapraszam, częstujcie się! 😉

Lukrowane mini babki mocno cytrynowe z kurkumą

Ciasto:

1 opakowanie babki o smaku cytrynowym Kętrzyński (więcej informacji znajdziecie tutaj: https://ketrzynski.pl/babka-cytrynowa)

2 całe jaja

½ szklanki wody

7 łyżek stołowych oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka kurkumy

Sok z połowy cytryny

Różowy lukier:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki gęstego syropu malinowego

1 szklanka wody

Dodatkowo: perełki cukrowe i świeży rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie – ciasto:

Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, wodę, sok z cytryny, kurkumę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Masę przełożyć do malutkich foremek imitujących dużą babkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut na rumiano. Z podanych proporcji wyjdzie około 20 sztuk miniaturowych babeczek.

Przygotowanie – lukier:

Przesiany przez sito cukier puder wsypać do miski. Dodać syrop malinowy i rozetrzeć go dokładnie z cukrem. Dodać wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucierać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem udekorować babeczki i posypać białymi perełkami. Poukładać gałązki rozmarynu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.