Makaron soba z wędzonym tofu, warzywami i czarnuszką

Jestem wielką miłośniczką kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj ilość składników, jaka jest potrzebna do przygotowania dobrego dania kuchni orientalnej, trochę mnie przerasta i nie zawsze mam pełen zestaw. Ostatnio jednak dobrze się zaopatrzyliśmy w jednym ze sklepów i teraz szaleję w kuchni, tworząc mały Asian fusion food. Wyszło pysznie! Jeśli nie lubicie tofu, śmiało możecie zastąpić je krewetkami, bądź kawałkami kurczaka.

Makaron soba z wędzonym tofu i warzywami

  • 150 g makaronu soba
  • 200 g tofu wędzonego w kostce
  • 1świeża papryka czerwona
  • 1/2 szklanki pokrojonego drobno szczypiorku (najlepiej razem z cebulkami)
  • 2 płaski łyżki czarnuszki
  • 2 papryczki chili: żółta i zielona

Sos:

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować wodę i lekko ją posolić. Do wrzącej, gotującej się wody wrzucić makaron i zmniejszyć gaz o połowę. Gotować 3 minuty. Odcedzić makaron na durszlaku, po czym przerzucić go z powrotem do garnka.
  2. Tofu wędzone pokroić w kostkę, a czerwoną paprykę w cienkie paseczki. Szczypior drobno posiekać. Dorzucić wszystko do makaronu.
  3. Dodać czarnuszkę i pokrojone w plasterki papryczki chili.
  4. Wszystkie składniki na sos do makaronu połączyć, po czym zalać nim makaron. Posypać obficie czarnuszką (można użyć czarny sezam – ja uwielbiam czarnuszkę!). Tutaj możecie trochę manewrować – jeśli chcecie mieć bardziej słodki sos dodajcie więcej sosu śliwkowego, a jeśli bardziej słony – sosu sojowego i teryaki :).
  5. Na wierzch można posiekać jeszcze odrobinę świeżej mięty.
  6. Nasze słodko-ostre danie gotowe! 🙂
I tak ze smakiem można zjeść sobie na kolanach na balkonie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.