Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym

4
 Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość…

Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie.
Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka z bakaliami koniecznie najpierw podprażcie je na patelni,a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną się one wówczas nie tylko miękkie, ale także o wiele smaczniejsze. To do roboty 😉
 

Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy
Przepis na 3 kruche spody:
– 700 g mąki pszennej
– 500g masła 82% tłuszczu
– 4 żółtka jaj
– 180g cukru pudru
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę, po czym dodajemy żółtka. Gdy zagniecione ciasto nie będzie miało już żadnych grudek i będzie zwarte, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, robimy wałeczki z ciasta na brzegi i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki 😉 Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę.
Moje nadzienie do mazurka: 
– 300 g masy kajmakowej
– 100 g orzechów włoskich bez łupiny
– 100g migdałów
– 2 duże suszone figi
– dwie duże łyżki miodu gryczanego
– kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie 🙂
Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito i delikatnie potrząsnąć, żeby odpadły okruszki i drobne części, które mogły się bardziej przypiec. Następnie orzechy i migdały przerzucić z powrotem na suchą patelnię, po czym polać miodem i chwilę razem podgrzać.
Spód wysmarować kajmakiem, wyłożyć orzechy w miodzie. Figi pokroić w paseczki, po czym w kostkę. Wyłożyć między orzechami. Przyozdobić kwiatkami mirabelek. Podać na świąteczny stół 😉
W przygotowaniu tegorocznego mazurka pomógł mi Bakalland  😉
Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy

  1. Nie przepada za mazurkami, ale ta ilość bakali i miód porwały mnie 🙂
    Ciasto popełnię po świętach w formie tarty.

    Pozdrawiam
    Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.