Młoda kapusta wiosenna z koperkiem

Zielona główka kapusty. Młodej, świeżej, wiosennej. Pięknie pachnącej, zwłaszcza podczas gotowania! Najlepsza krótko gotowana, z mięskiem i dużą ilością kopru. Tak, na to czekałam cały rok! A Wy? 😉 Częstujcie się!


Młoda kapusta z koperkiem

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pętko kiełbaski jałowcowej
  • 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • duży pęczek koperku (największy! 🙂
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej

Przygotowanie:

1. Mięso pokroić z kostkę, kiełbaskę w półplasterki.

2. Kapustkę poszatkować cienko.

3. Koperek posiekać drobno.

4. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucić mięso i kiełbaskę na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć z obu stron, żeby mięso zamknęło pory. Dorzucić kapustę, listka laurowego, ziele angielskie. Dobrze wymieszać. Dolać wodę i dusić ok. 45 minut w zależności od gustu. Kapusta powinna być miękka, ale lekko krucha. Doprawić solą, pieprzem i obficie świeżo siekanym koprem.

5. Podawać z chlebem lub młodymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.