Świeże maliny doskonale łącza się z czekoladą. Zapieczone w cieście, z którego czekolada wręcz wypływa, tworzą doskonałą pełnię smaku!
Stąd też jako sajkofanka gorzkiej czekolady dzielę się z Wami przepisem na brownie, które jest baaaardzo mocno czekoladowe i na pewno zasmakuje Waszym najbliższym.
Mocno czekoladowe brownie z malinami
Receptura na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki:
- 200 g masła
- 280 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao
- szczypta soli
- 4 jaja rozmiar M
- 200 g cukru
- 110 g mąki
- świeże maliny
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Ostudzić.
- W misce ubić jaja z cukrem. Kiedy będą puszyste dodać po trochu mąki.
- Do gotowej masy dodać czekoladę z masłem (ostudzone).
- Wymieszać wszystko razem łyżką delikatnie.
- Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch powtykać maliny (dowolna ilość).
- Ciasto jest dosyć wysokie, zatem pieczemy je około 40 minut w 18 stopniach.
- Podajemy z rozpuszczoną czekoladą i malinami.
SMACZNEGO! 🙂