Dzisiejszy przepis na ciasto powstał bardzo spontanicznie. Od kilku tygodni ograniczamy biały cukier w diecie, a zwłaszcza mój mąż, który postanowił zadbać o swoją formę. Dziś dzień jego 33 urodzin i w rzeczywistości miało być bez ciasta, no ale jakoś nie mogłam odpuścić i postanowiłam, że przygotuję ciasto marchewkowe, które zawsze sprawdza się na takie okazje! Na początku pomyślałam, że wcale nie dodam białego cukru, ale bałam się, że będzie za mało słodko. Od pewnego czasu do potraw używam syropu z agawy i syropu daktylowego, i właśnie na daktyle dzisiaj postawiłam. Ciasto robiłam bardzo “na oko”, sugerując się konsystencją, która zawsze towarzyszy mi podczas wypieków ciasta marchewkowego. Dobra, wygląda spoko, więc wrzucam do pieca! Efekt zaskoczył nas wszystkich! Słodkie, mimo braku białego cukru i bardzo wilgotne, i lekkie! Żeby było bardziej efektownie z okazji dzisiejszej uroczystości ukręciłam szybko krem na bazie śmietanki i mascarpone, dosładzając go lekko syropem z agawy. Wszystko wspaniale do siebie pasowało, a po nawet kilku kawałkach wciąż czuliśmy się lekko. I dzieciaki mogły zajadać z nami bez wyrzutów sumienia! A najważniejsze, że solenizant zadowolony! 🙂
Taki smakołyk nie mógł pozostać zapomniany – zostawiam tu przepis każdemu, kto chciałby odtworzyć moje marchewkowe w domu – koniecznie dajcie znać, jak smakowało! Smacznego króliczki! 🙂
Torcik marchewkowy z kremem
- Składniki na ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 4 jaja rozmiar L
– 170 g oleju rzepakowego
– 220 g marchewki startej na grubych oczkach (waga marchewki startej :))
– 45 g syropu daktylowego
– 80 g rodzynek drobnych
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
– 1 płaska łyżka przyprawy do szarlotki lub innej dowolnej z dodatkiem cynamonu, kardamonu i pieprzu - Składniki na krem:
– 200 ml śmietanki kremówki 30 %
– 250 g serka mascarpone
– 1 łyżka syropu z agawy - Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (termo obieg).
W jednej misce połącz suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
W drugiej misce połącz jaja i olej. Dobrze razem wymieszaj trzepaczką. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, ekstrakt z wanilii i syrop daktylowy. Dokładnie wymieszaj.
Teraz do suchych składników dodaj mokre. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dodaj rodzynki. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Przelej do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz przez 45 minut w 160 stopniach na termo obiegu (do suchego patyczka).
Podawaj na samo lub z kremem na bazie śmietanki i mascarpone.
Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i syrop z agawy. Schłodź dobrze w lodówce, a następnie udekoruj ciasto. Ciasto przekrój wszerz na pół. Na obu połówkach posmaruj krem (ja użyłam rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką). Schłodź ciasto przez min. godzinę w lodówce.
Smacznego! 🙂