Omlet śniadaniowy

Uwielbiam rodzinne śniadania.
Dlaczego?
Może dlatego, że mogę wtedy trochę poszaleć i przygotować coś innego niż zwykle, gdy gotuję tylko dla siebie. Gotowanie dla kilku osób jest większym wyzwaniem i sprawia mega frajdę!
Ciepły posiłek zjedzony zaraz po wstaniu z łóżka to najlepszy zastrzyk energii do dalszego działania.
Skoro jutro niedziela, a co za tym idzie zapewne większość z was poranek spędzi w domu z najbliższymi, może warto wstać nieco wcześniej i przygotować dla najbliższych kolorowy i pożywny omlet. Uwierzcie, że naprawdę warto! 🙂
Omlet z warzywami
6 jaj
cukinia zielona
cebula czerwona
papryka czerwona
kapary
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
pieprz, sól
chili pieprz cayenne
oregano
olej rzepakowy
rukola
Na patelni wylewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem. Chwilkę smażymy. Następnie kroimy w kosteczkę cukinię i paprykę, po czym dorzucamy ją na patelnię. Wszystko razem smażymy, aż do uzyskania pięknego, lekko brązowego koloru. Doprawiamy pieprzem, solą, oregano i pieprzem kajeńskim. Jaja roztrzepujemy w miseczce, po czym zalewamy nasze warzywa. Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu aż jaja się zetną, zazwyczaj 10-12 minut.
Po usmażeni kroimy w trójkąciki, po czym układamy je na talerze wyłożone świeżą rukolą. Posypujemy kilkoma kaparami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Polewamy po wierzchu oliwą bądź olejem z pestek dyni i zjadamy.
Smacznej niedzieli! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.