Orzeźwiająca sałatka z pęczaku

a

Wielkimi krokami zbliża się majówka. Przygotowałam dla Was prostą, kolorową i bardzo pożywną sałatkę z pęczaku i świeżych warzyw, z dodatkiem smażonych kiełek i ogromną ilością świeżych ziół. Zapakujcie do pudełka i zabierzcie na piknik! 🙂 

 Orzeźwiająca sałatka z pęczaku

Składniki: 

– 1 szklanka pęczaku

– 2 szklanki wody

– 1 opakowanie kiełek na patelnię STIR FRY

– 1 papryka czerwona

– 2 pomidory

– pęczek świeżych rzodkiewek

– świeże zioła: pietruszka, mięta, bazylia czerwona, melisa

– pieprz, sól świeżo mielone

– 1/2 szklanki oleju lnianego

DO DZIEŁA! 

1. Pęczak prażymy w dużym garnku na łyżce oleju rzepakowego. Kiedy ziarenka ładnie się zeszklą i przyrumienią płuczemy je pod bieżącą wodą na sicie. Opłukane ziarenka zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy powoli, aż pęczak wchłonie całą wodę (około 15 – 20 minut).

2. Rozgrzewamy patelnię. Na łyżce oleju rzepakowego podsmażamy kiełki na rumiano i chrupiąco.

3. Paprykę obieramy ze skórki (możemy ją sparzyć, bądź upiec). Pomidora nacinamy i parzymy wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić zalewamy lodowata wodą, po czym obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Pomidora kroimy w większą kostkę.

4. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i nać, po czym kroimy rzodkiewkę na pół, a następnie na 3 mniejsze części.

5. Świeże zioła siekamy.

Pęczak odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Dobrze odcedzony łączymy z kiełkami, warzywami i ziołami. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem lnianym.

SMACZNEGO! 🙂

c

 b

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.