Owocowa sałatka z kaszą jaglaną i świeżą melisą

przepis3c

Na pewno czasem nachodzi Was ochota na coś słodkiego. W chwilach słabości pomaga mi moja ukochana „jaglaneczka”. Małe, złote kuleczki czynią wówczas cuda! Połączone ze świeżymi owocami, prażonymi ziarnami i świeżą melisą są idealną alternatywą dla słodkich przekąsek. Ten słodszy wariant kaszowego przysmaku możecie zabrać do pracy, zjeść na podwieczorek, bądź zaserwować najbliższym podczas pikniku lub weekendowego spotkania. Obawiam się, że po spróbowaniu tej pysznej sałaki kasza zagości na Waszym stole na nieco dłużej, niż zwykle i zachęci Was do samodzielnego tworzenia nowych pyszności! Na zdrowie 😉

przepis3dOwocowa sałatka z kaszą jaglaną i świeżą melisą

– 50 g kaszy jaglanej

– 1 świeża brzoskwinia

– 3 świeże śliwki

– garść świeżych malin

– 1 łyżka ziaren siemienia lnianego

– 2 łyżki ziaren słonecznika

– 1 łyżka jagód owoców Goji

– świeżo siekana melisa

– 1 łyżka octu jabłkowego 6 %

– 2 łyżki oleju rydzowego, bądź lnianego

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– świeżo mielony pieprz

+ 1 łyżka masła do smażenia

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kaszę jaglaną i smażymy około 3 minut, aż się zarumieni i zacznie pachnieć prażonym ziarnem. Po tym czasie zalewamy kasze wodą na tyle, by była przykryta wodą. Chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę, po czym dolewamy resztę wody. Czynność tę powtarzamy, aż kasza będzie przypominać konsystencją risotto – powinna być „al dente”. Cały proces trwa do 12 do 15 minut.

Brzoskwinię, śliwki płuczemy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę. Przebieramy maliny. Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na suchej patelni na rumiano. Jagody Goji moczymy chwilę w wodzie, by zmiękły. Melisę siekamy nieregularnie bardzo grubo.

Do ugotowanej kaszy dodajemy owoce, uprażone ziarna, jagody Goji. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi, olejem rydzowym (lnianym) i octem jabłkowym. Na wierzchu posypujemy siekaną malisą, przyozdabiamy listkami ziół.

SMACZNEGO!

przepis3fprzepis3eprzepis3aPrzepis powstał w ramach kampanii “Lubię kaszę” sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych z15846540Q,Lubie-Kasze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *