Owsiano-gryczana tarta z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i ogórkiem małosolnym

Lato sprzyja celebrowaniu posiłków na świeżym powietrzu. Pogoda zachęca, by zapakować jedzenie do pudełeczek i w promieniach słońca skonsumować ulubione przysmaki na zielonej trawce. A żeby przy tym poczuć się lekko zachęcam Was, by odżywiać się zdrowo i kolorowo. Z miłości do warzyw narodziła się dziś baaardzo krucha tarta, która idealnie sprawdzi się na przystawkę, podwieczorek, czy na przekąskę podczas letniego piknikowania. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna – zapraszam do degustacji! 🙂

Bardzo krucha tarta owsiano-gryczana z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i ogórkiem małosolnym

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 180 g mąki owsianej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • łyżka nasion siemienia lnianego

Farsz:

  • 120 g świeżej rukoli
  • 20 pomidorków koktajlowych (u mnie 10 czerwonych i 10 pomarańczowych)
  • 1 duży ogórek małosolny
  • odrobina twarogu półtłustego
  • ulubiona mieszanka suszonych ziół
  1. Składniki na ciasto zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  3. Rukolę myjemy, osuszamy, usuwamy dłuższe ogonki.
  4. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół wzdłuż.
  5. Ogórka małosolnego kroimy w kosteczkę.
  6. Na blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy ciasto (razem z bokami). Na ciasto układamy rukolę, rozsypujemy pomidorki koktajlowe i ogórka małosolnego. Posypujemy wszystko suszonymi ziołami i rozkruszamy twarożek.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.

GOTOWE!

Przed pieczeniem…

Po upieczeniu…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.