Pasta z pieczonej dyni, bakłażana i papryki – idealna do kanapek i mięs

DSC_0659

Jesienne szarości zawsze rozjaśnia mi moje ulubione, sezonowe warzywo – ukochana pani dynia. Okrągła, pomarańczowa, dająca  ogrom możliwości do popisu w kuchennych wariacjach. Dziś padło na pastę. Pyszną pastę, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do pieczonych mięs, a nawet jako baza pod sos do makaronu. Możliwości jest tak wiele! Pasta jest słodko-pikantna i przepięknie prezentuje się na talerzu, nieprawdaż? 😉 Upieczcie warzywa, zmiksujcie je i doprawcie do smaku -na zdrowie!

DSC_0664

Składniki:

  • 1 cała dynia Hokkaido
  • 1 papryka czerwona
  • 1 bakłażan

Do przyprawienia warzyw do pieczenia:

  • olej rzepakowy
  • mieszanka ulubionych ziół suszonych (mogą być prowansalskie)

Do przyprawienia pasty: 

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta mielonego chilli
  • łyżeczka sosu sojowego 

DO DZIEŁA!

    1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.
    1. Warzywa płuczemy i osuszamy.
    1. Z dyni wycinamy gniazdo nasienne, po czym kroimy wraz ze skórką w większ kostkę.
    1. Z papryki usuwamy ogonek i gniazdo nasienne. Kroimy na cztery.
    1. Z bakłażana odcinamy ogonek, przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na trzy częsci wszerz.
    1. Na dużej balsze układamy arkusz papieru do pieczenia, układamy warzywa – bakłażana i paprykę skórką do góry. Obtaczamy obficie olejem rzepakowym, posypujemy mieszanką suszonych ziół (ja mam taką z młynkiem).
    1. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piecemy, aż warzywa zmiękną i staną się lekko rumiane (około 15-20 minut – musicie obserwować, każdy ma inny piekarnik ;).
    1. Ostudzoną papryke i bakłażana obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa wrzucamy do blendera stojącego (jeśli nie mamy przezucamy do dużego garnka, bądź miski i blenderem ręcznym miksujemy na gładką masę).
    1. Dolewamy dwie łyżki oleju rzepakowego, doprawiamy ziołami, pieprzem, solą i odrobiną miodu.
  1. Nasza pasta gotowa! Teraz możecie przełożyć ją do słoiczków i zapasteryzować, bądź schować do lodówki i zużyć w przeciągu tygodnia.

SMACZNEGO! 🙂

DSC_0639

DSC_0645

DSC_0649

DSC_0651

DSC_0671

DSC_0668

Sposób na dynię 2015

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.