Pavlova z kremem limonkowym i owocami leśnymi

Delikatna, chrupiąca beza, z idealnie miękkim, puszystym środkiem, do tego limonkowy krem i owoce lasu. Wszystko podbija świeża mięta. Prawdziwie letni deser! Uwielbiam Pavlovą. Ostatnio zaserwowałam ją na rodzinne przyjęcie. W tej wersji polecam Wam serdecznie!


Pavlova z limonkowym kremem, malinami i borówkami

BEZA:

  • 5 białek z jaj rozmiar M
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 120 g serka mascarpone
  • 120 g śmietany 30 %
  • sok z 1 limonki
  • skórka otarta z limonki
  • łyżeczka cukru pudru

Świeże maliny, borówki i mięta z ogrodu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C.
  2. W dużej misce ubijać białka. Gdy zaczną robić się sztywne dodać szczyptę soli. Do ubitych białek dodawać powoli po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru dokładnie wymieszać białka z cukrem. Na koniec dodać ocet jabłkowy i mąkę, chwilę jeszcze ubijać.
  3. Na papierze do pieczenia narysować okrąg  – dowolna wielkość w zależności, jak wysoką bezę chcemy uzyskać. U mnie okrąg o średnicy 20 cm.
  4. Na papier wyłożyć ubite białka z cukrem – powstała masa musi być szklista i błyszcząca, sztywna. Masę należy wyłożyć szybko, ładnie podnieść boki do góry łopatką.
  5. Włożyć do piekarnika przygotowaną masę. Piec 25 minut w 120 stopniach, po tym czasie obniżyć temperaturę do 95 stopni C i piec przez 3,5 godziny.
  6. Studzić w piekarniku, przy zamkniętych drzwiach. Ja zawsze piekę wieczorem i suszę całą noc.
  7. Następnego dnia bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serek mascarpone i skórkę otartą ze sparzonej limonki. Na koniec wycisnąć sok i dodać.
  8. Tak powstałą masę ułożyć na wierzchu bezy. Udekorować owocami i miętą. Podawać od razu 🙂

SMACZNEGO! *Parametry pieczenia ustalone po wielokrotnych próbach pieczenia według receptur z innych blogów kulinarnych, w tym ukochanej Kwestii Smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.