Pęczakowe wariacje smakowe

W mojej kuchni często pojawia się kasza. Dzień w dzień szukam nowych połączeń smakowych na te zdrowe ziarenka. Im bardziej fikuśnie, tym bardziej jestem usatysfakcjonowana. Nigdy nie trzymam się jakichś konkretnych proporcji. Dorzucam do niej to, co akurat mam w domu. Rzecz jasna najpierw oczywiście dokładnie analizuję w głowie mój misz-masz smakowy i dobór przypraw. To całkiem fajna zabawa – zachęcam!

Dziś naszło mnie na pęczak.
Pęczak to jedna z najzdrowszych kasz, gdyż jest nieoczyszczona i nierozdrobniona, a co za tym idzie wszystko co w niej najcenniejsze zostaje zachowane. Jest bardzo pożywna, pełna witamin z grupy B, magnezu, błonnika pokarmowego, a także stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. A przede wszystkim syci na długo.
Pęczak z kolorowymi warzywami
Do przygotowania kaszy:
– szklanka pęczaku
– 2 szklanki wody
– szczypta soli do smaku
– pół szklanki mleczka kokosowego
Warzywa:
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cukinia
– 1 cebula czerwona
– pęczek koperku
– kilka liści świeżego szpinaku
– świeżo mielony pieprz
– papryczka jalapeno (może być z zalewy)
– chili
– oregano
– oliwa z oliwek z tymiankiem i czosnkiem (ja mam swojej roboty – jest najlepsza 😉
Pęczak prażymy, po czym dokładnie płuczemy pod bieżącą wodę, najlepiej na sitku o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy tak długo, aż kasza pochłonie całą wodę.  Kiedy pęczak wciągnie wodę dodajemy mleczko kokosowe, chwilę zagotowujemy i odstawiamy.
W między czasie warzywa. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, gdzie skwierczy już rozgrzana oliwa. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również w kosteczkę. Smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną i staną się rumiane. Następnie dorzucamy świeże liście szpinaku, posiekany koperek, czosnek i papryczkę jalapeno. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Warzywa najlepiej wymieszać z kaszą tak, aby stanowiło to danie jednogarnkowe, a ponadto uzyskać odpowiednie, bogatsze połączenie smakowe.

Później już tylko pozostaje nam delektować się smakiem 😉 

Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.