Pieczona papryka faszerowana kiszką ziemniaczaną

Kiszka ziemniaczana. Wielka królowa naszych polskich grillowych podbojów. No, ale któż nie kocha tej chrupiącej skórki, wypełnionej po brzegi farszem na bazie ziemniaczków. Pyszności!

Dzisiaj kiszka ziemniaczana zagościła u mnie w nowej odsłonie. Wykorzystałam ją do przygotowania farszu do pieczonej papryki. Paprykę upiekłam w piekarniku, ale na grillu też doskonale sprawdzi się ten przepis. Musicie tylko nadzianą paprykę zawinąć w folię aluminiową i grillować może kilka minut dłużej. Ale kochani, smak wynagrodzi Wam oczekiwanie. Papryka sprawdzi się również ekstra na rodzinny obiad. Zatem, jak to u mnie zawsze bywa, częstujcie się!

Pieczona papryka faszerowana kiszką ziemniaczaną

Receptura na trzy porcje

Składniki:

  • 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej  „ZM Warmia”
  • 3 czerwone papryki
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 1 biała cebulka
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 duża kulka sera mozzarella

Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania papryki, świeżo siekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, zostawiając ogonki.

Przygotuj farsz: Do miski dodaj kiszkę ziemniaczaną, wyciśniętą z osłonki. Następnie dodaj podsmażoną w kosteczkę cebulkę, czerwoną fasolę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij papryki, uprzednio wysmarowane olejem. Dokładnie dociśnij farsz. 

Piekarni rozgrzej do 185 stopni C (termo obieg).

Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a na papierze ułóż papryki. Piecz paprykę przez 20 minut, po tym czasie na wierzchu każdej papryki ułóż pokrojoną na plastry mozzarellę. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Upieczoną paprykę podawaj ze świeżo siekaną natką pietruszki.

*przepis powstał przy współpracy z ZM WARMIA i ukazał się również na stronie producenta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.