Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią

Podanie degustacyjne – specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad 🙂

Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 
Składniki na dwie porcje:
– 2 piersi z kurczaka (po 100g każda)
Marynata do kurczaka:
– 2 łyżki oliwy
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
– 4 łyżki sosu sojowego
Puree: 
– 2 buraki
– łyżka masła
Dodatki: 
 – pół cukinii
– 50g twarogu wędzonego
– 50ml jogurtu naturalnego
– łyżka miodu
Przygotowanie:
Kurczak: Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut.
Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :), które później zawijamy w ruloniki
Twaróg wędzony kruszymy, jogurt naturalny łączymy z miodem.
Układamy klasycznie, bądź fantazyjnie na talerze 😉

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.