Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego pieczywa.
Dziś mięso marynowane w musztardzie z dodatkiem ziół. Bardzo aromatyczne. Z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką na ostro, podduszoną na pikantnym soku pomidorowym. Wielka uczta tanim kosztem, radość brzusia i uśmiech na twarzy Waszych najbliższych. Częstujcie się!
Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach
Szynka:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 100 g musztadry Dijon
- 100 g musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli mielonego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- główka czosnku
Kapustka:
- 1/2 główki młodej kapusty białej
- 1 liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 250 ml soku pomidorowego pikantnego
- 150 ml wody
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu – u mnie z zielonego jalapeno
Dodatkowo: 6 sporych ziemniaków, 1 pęczek świeżej natki pietruszki
DO DZIEŁA!
- W dużej misce łączymy składniki: musztardę dijon, musztarde miodową, słodką paprykę, mielone chilli, suszoną bazylię, pieprz ziołowy, ostry sos na bazie jalapeno, ocet balsamiczny i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie miezamy. Do marynaty wkładamy szynkę. Marynujemy 24 godziny, trzymamy w lodówce.
- Kolejnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym. Dookoła mięsa układamy obrane ząbki czosnku, a po wierzchu układamy kilka posiekanych w plastry ząbków czosnku. Na wierzch wykładamy jeszcze pozostałości marynaty z miski.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do mięsa) , po czym wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik – ustawiamy go na 150 stopni C i pieczemy przez 30 minut na termoobiegu, po czym temperaturę podnosimy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę. Musimy kontrolować stopień wypieczenia, gdyż każdy piekarnik jest inny.
- Do gorącej wody wrzucamy obrane, przekrojone na pół ziemniaczki. Od momentu, gdy woda zawrzy, gotujemy ziemniaczki 15 minut.
- 20 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową. Dorzucamy do mięsa podgotowane ziemniaki, temperaturę podnosimy do 200 stopni C. Ziemniaczki polewamy odrobiną oleju rzepakowego i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy razem 20 minut.
Kapustka:
Kapustę przekrajamy na pół, usuwamy „głąb”. Kroimy w paseczki lub kosteczkę, dowolnie, jak wolicie. Przesypujemy kapustkę do dużego garnka, podlewamy wodą, dodajemy liśc laurowy i ziele angielskie. Zaczynamy gotowanie. Gdy kapustka zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca, dolewamy sok pomidorowy i doprawiamy przyprawami.
Natkę pietruszki siekamy nieregularnie. Połowę dorzucamy do kapusty, a drugą połową posypujemy ziemniaczki i mięso. Podajemy razem na talerz.