Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach

1

Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego pieczywa. 

Dziś mięso marynowane w musztardzie z dodatkiem ziół. Bardzo aromatyczne. Z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką na ostro, podduszoną na pikantnym soku pomidorowym. Wielka uczta tanim kosztem, radość brzusia i uśmiech na twarzy Waszych najbliższych. Częstujcie się!

Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach

Szynka: 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 100 g musztadry Dijon
  • 100 g musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli mielonego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • główka czosnku

Kapustka: 

  • 1/2 główki młodej kapusty białej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 250 ml soku pomidorowego pikantnego
  • 150 ml wody
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu – u mnie z zielonego jalapeno

Dodatkowo: 6 sporych ziemniaków, 1 pęczek świeżej natki pietruszki

DO DZIEŁA! 

  1. W dużej misce łączymy składniki: musztardę dijon, musztarde miodową, słodką paprykę, mielone chilli, suszoną bazylię, pieprz ziołowy, ostry sos na bazie jalapeno, ocet balsamiczny i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie miezamy. Do marynaty wkładamy szynkę. Marynujemy 24 godziny, trzymamy w lodówce.
  2. Kolejnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym. Dookoła mięsa układamy obrane ząbki czosnku, a po wierzchu układamy kilka posiekanych w plastry ząbków czosnku. Na wierzch wykładamy jeszcze pozostałości marynaty z miski.
  3. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do mięsa) , po czym wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik – ustawiamy go na 150 stopni C i pieczemy przez 30 minut na termoobiegu, po czym temperaturę podnosimy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę. Musimy kontrolować stopień wypieczenia, gdyż każdy piekarnik jest inny.
  4. Do gorącej wody wrzucamy obrane, przekrojone na pół ziemniaczki. Od momentu, gdy woda zawrzy, gotujemy ziemniaczki 15 minut.
  5. 20 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową. Dorzucamy do mięsa podgotowane ziemniaki, temperaturę podnosimy do 200 stopni C. Ziemniaczki polewamy odrobiną oleju rzepakowego i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy razem 20 minut.

Kapustka: 

Kapustę przekrajamy na pół, usuwamy „głąb”. Kroimy w paseczki lub kosteczkę, dowolnie, jak wolicie. Przesypujemy kapustkę do dużego garnka, podlewamy wodą, dodajemy liśc laurowy i ziele angielskie. Zaczynamy gotowanie. Gdy kapustka zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca, dolewamy sok pomidorowy i doprawiamy przyprawami.

Natkę pietruszki siekamy nieregularnie. Połowę dorzucamy do kapusty, a drugą połową posypujemy ziemniaczki i mięso. Podajemy razem na talerz.

SMACZNEGO! 🙂 2

4

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *