Pieczone bataty z domowymi salsami

Jesień w tym roku przyszła zdecydowanie za szybko. Próbuję zachować jeszcze nieco lata i serwować moim najbliższym kolorowe, zdrowe i smaczne dania. Dzisiejszy obiad to właściwie pomysł mojego męża, który uwielbia bataty. Ja tylko wymyśliłam salsy i go przygotowałam 🙂 Wyszło pyszniej, niż myśleliśmy! Zachęcam Was do przygotowania. To niezwykle proste, ale jakże pyszne danie! Opisałam Wam wszystko krok po kroku, więc poradzicie sobie bez problemu! Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało!

Pieczone bataty z domowymi salsami

Receptura dla dwóch osób

  • 3 bataty średniej wielości
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: Batatu obrać ze skórki. Przekroić na pół wzdłuż. Połówki batatów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki batatów posmarować z każdej strony oliwą z oliwek (ja używam oliwy delicate monini). Bataty włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 40 minut (termo obieg). W czasie pieczenia przygotować salsy, z którymi podamy bataty.

Salsa z awokado:

  • 1 duże awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz świeżo mielone (do smaku)

Przygotowanie: Awokado pokroić w kostkę równej wielkości. Wycisnąć sok z limonki i wlać do awokado. Dokładnie wymieszać, by sok z limonki obtoczyć dobrze awokado – dzięki temu awokado nie będzie ciemniało. Dodać posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulkę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Salsa z twarożku:

  • 4 duże rzodkiewki
  • 6 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki stołowe kaparów z zalewy
  • 180 g twarożku wędzonego
  • sól, pieprz świeżo mielone (do smaku)

Przygotowanie: Twarożek rozdrobnić widelcem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć rzodkiewkę. Dodać kapary i posiekane listki świeżej mięty. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać. Uważać z solą, bo kapary są już w słonej zalewie 🙂

Na upieczone bataty położyć według uznania salsę z twarożku i awokado. Ja na salsę z twarożku polewam jeszcze oliwę do podbicia smaku. Miksujcie do woli! Świetnie sprawdzą się też inne farsze. Kombinujcie! Choć akurat te dwie pasty doskonale przełamują słodycz batata 🙂

Smacznego 🙂 Dajcie znać, jak Wam smakowało 🙂

Pieczone bataty
Salsa z awokado
Salsa z twarożku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.