Pikantna zupa krem z dyni

Skoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni – zapraszam!

Zupa krem z dyni
Składniki na 8 porcji: 
– 800 g dyni (miąższ)
– łyżka masła klarowanego
– 2 marchewki
– pół selera
– pietruszka korzeń
– cebula biała
– biała połowa pora
– sok z dwóch pomarańczy
-ząbek czosnku
– 3 cm korzeń imbiru
 
Przyprawy: 
– chili pieprz cayenne
– sól
– pieprz
– pieprz ziołowy
– dwa listki laurowe
– kardamon
Dodatkowo:
– pestki słonecznika prażone
Włoszczyznę obieramy, kroimy na większe części, po czym przesmażamy w garnku na masełku wraz z dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki.
Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa.Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły.

Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki. Podajemy z prażonym ziarnem słonecznika i świeżymi listkami oregano.

Smacznego!

Dynia na słodko i słono

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.