Placki gryczane z pieczoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Sezon na dynię w pełni! Za oknem coraz zimniej, więc pożywny obiad wskazany, by organizm miał dużo siły do pracy. Dziś serwuje Wam zdrowe i proste w przygotowaniu placki z kaszy gryczanej z moimi ulubionymi dodatkami – smacznego!

Placki gryczane z pieczoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami 
Na 20 placuszków:
– 200g kaszy gryczanej
– 2 ząbki czosnku
– 150 g pieczonej dyni
– paczka świeżego szpinaku
– 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy
– 100 g twarogu półtłustego
– 2 jaja
– pół szklanki otrąb owsianych
– olej rzepakowy do smażenia
– łyżka oliwy do pieczenia dyni
Przyprawy:
– łyżka soli selerowej
– pieprz ziołowy
– chili pieprz cayenne
– oregano suszone
1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut, po czym przelewamy ją zimną wodą, by się nie posklejała.
2. Świeży szpinak oczyszczamy, płuczemy, po czym przesmażamy na łyżce oliwy z dodatkiem dwóch ząbków czosnku drobno posiekanych. Ostudzony siekamy.
3. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę około 1cm. Mieszamy z oliwą, oregano suszonym i solą, po czym pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15 minut.
4. Do miski wrzucamy kaszę, posiekany szpinak, pokrojone w kostkę suszone pomidory, upieczoną dynię. Dodajemy dwa jaja, otręby owsiane, doprawiamy przyprawami, dodajemy pokruszony twaróg i wszystko mieszamy.
5. Smażymy na łyżce oleju rzepakowego, aż placuszki będą rumiane z obu stron. Podajemy z sosami, jogurtem, bądź w moim przypadku z chutney’em dyniowo-rokinikowym.
 
Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.