Plastry schabu z zieloną fasolką

Jeżeli szukacie pomysłu na rodzinny smaczny obiad zapraszam Was na duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie 😉

 Plastry schabu duszone

Składniki:
– pół kilograma schabu wieprzowego bez kości
– 0,5 l bulionu warzywnego
– garść suszonych podgrzybków
– kromka chleba razowego
Marynata:
– 2 ząbki czosnku
– pieprz ziołowy
– pieprz cayenne
– mielona kozieradka
– świeżo mielony pieprz
– sól
– łyżka oleju
Dodatkowo:
Fasolka:
– 400g mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ciętej)
– ząbek czosnku
– łyżka masła
Schab:
Schab oczyszczamy, po czym kroimy w plastry i przyprawiamy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia zaczynamy od wyjęcia naszego schabu z lodówki około pół godziny przed smażeniem, aby uzyskał temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy plastry z obu stron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka sosik, który sam się wytworzył, bez dodatku śmietany czy mąki.
Fasolka:
Fasolkę wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy chwilę do miękkości, po czym odlewamy. Natychmiast wrzucamy do zimnej wody i hartujemy około 2 minut, by zachować ładny zielony kolor. Następnie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy fasolkę i posiekany ząbek czosnku i chwilę razem podsmażamy. Tak przygotowana fasolkę podajemy z duszonym schabem. Smacznego!
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.