Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą

 

Już za miesiąc, jak wszystko dobrze pójdzie, będę wreszcie Panią Inżynier Gastronomii Sztuki Kulinarnej 🙂 

Pisanie pracy to zajęcie bardzo pracochłonne, dodatkowo praca popołudniami i w weekendy sprawiły, iż troszkę zaniedbałam się w prowadzeniu bloga. Tak bardzo trudno połączyć wszystko… 

Jednak nie poddaję się w boju i już wkrótce zasypię Was masą moich nowych kombinacji smakowych (tak dużo narodziło się już ich w mojej głowie!) oraz recenzjami z ciekawych miejsc, które ostatnio odwiedziłam. 

Tymczasem skoro właśnie u mnie tak intensywnie naukowo czas, muszę się zdrowo odżywiać. Zapraszam zatem na polędwiczkę wieprzową z czerwoną cebulką, która pod wpływem temperatury i kwaśnego środowiska jeszcze piękniej wyróżnia się na talerzu swym amarantowym odcieniem!

Polędwiczka wieprzowa z cebulką 

– 2 duże polędwiczki wieprzowe

– 5 czerwonych cebulek (najlepiej szalotek)

– łyżka masła klarowanego do smażenia

Marynata:

– 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki

– kilka gałązek świeżego rozmarynu

– 2 liście laurowe rozkruszone

– 4 gałązki świeżego oregano posiekanego

– 200 ml soku z jabłek

– 100ml oleju rzepakowego lub rydzowego

– 100ml czerwonego wina półsłodkiego

– 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne

– świeżo mielony pieprz

– szczypta soli

Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy na noc do marynaty.

 
 
Następnego dnia obsmażamy polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem, chwilę smażymy. Polędwiczki z cebulkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C na 20 do 30 minut. W czasie pieczenia polewamy mięsko tłuszczykiem, który się wytapia. Podajemy z ulubionymi dodatkami – pyszności! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.