Popcorn z kaszy gryczanej – chrupiący i zdrowy

101

Kasza gryczana. Tak, jest nam znana i lubiana. Powszechnie towarzyszka wszelakiego rodzaju duszonych w sosie mięs z dodatkiem warzyw, powszechnie zwanych gulaszem. Od niedawna powróciła do łask jako kasza zajadana na słodkie śniadania, idealnie sprawdzająca się w roli głównego składnika placuszków oraz jako wiodąca prym w kolorowych sałatkach. A czy jest Wam już znana jej chrupiąca wersja, jako popcorn? U mnie to jej najlepsza odsłona! Świetnie chrupie, szybka w przygotowaniu, o wszelakim zastosowaniu – musicie koniecznie spróbować! Założę się, że i Was od pierwszego chrupnięcia uwiedzie na dobre, smacznego, nie tylko kaszomaniacy! 🙂 

Popcorn z kaszy gryczanej – chrupiący i zdrowy

Składniki: 

– 200 g kaszy gryczanej palonej

– 600 ml oleju rzepakowego

– świeżo mielona sól z młynka

Do małego garnka lub rondelka nalewamy olej, po czym mocno go podgrzewamy.

Na bardzo dobrze rozgrzany olej (jak na frytki) wrzucamy na sitku partiami po 20 g kaszy gryczanej. Kaszę trzymamy około 30 sekund w gorącym oleju, po czym przerzucamy na papierowy ręcznik lub serwetkę, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Kiedy cały popcorn będzie już usmażony doprawiamy do świeżo mieloną solą.

Tak przygotowany popcorn może służyć jako przekąska, dodatek do sałatki, obiadu, deseru. Wszystko zależy od Waszej kreatywności 😉

SMACZNEGO KOCHANI 🙂 

98

99

100

101

U mnie dziś na obiad popcorn z kaszy gryczanej do pieczonych warzyw: kalafior, cukinia, cebula, pomidor, ogórek małosolny początkowo przesmażone na masełku, po czym 15 minut w piecu 200 st.C. Podane z popcornem z kaszy i ziołami oraz polane pesto z rukoli. Jak widzicie zastosowanie jest wszelakie, kombinujcie 😉 

102

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.