Bardzo lubię przygotowywać pulpeciki. Najbardziej z mięsa wołowego i z indyka. Małe, mięsne kuleczki pasują do kaszy, ziemniaków, makaronu. Idealne z kremowym sosem. Dziś serwuje pulpeciki z bardzo aromatycznym i niezwykle smacznym sosem chrzanowo-śmietanowym, na bazie sosu musztardowego chrzanowego Octim. Wyszło pysznie – spróbujcie koniecznie!
Pulpeciki z indyka w sosie musztardowo-śmietanowym
Składniki na pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej OCTIM
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na sos:
- 300 ml śmietanki 30%
- 5 czubatych łyżek stołowych sosu musztardowego o smaku chrzanowym OCTIM
- Pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy musztardę, przyprawy, posiekany ząbek czosnku i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzaną patelnię układamy pulpeciki. Smażymy 3 minuty z jedne strony, po czym 5 minut z drugiej strony.
W rondelku łączymy śmietankę i sos musztardowy o smaku chrzanowym Octim. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy.
Pulpeciki polewamy sosem i obsypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i surówką.
SMACZNEGO!