Pulpety wołowo-marchewkowe z kaszą jęczmienną i warzywami „Sokołów – dla zdrowia seniora”

9Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”

Seniorzy to grupa osób, które w szczególny sposób powinny zwracać uwagę na to, co jedzą. Z wiekiem nasz metabolizm spowalnia, a co za tym idzie, porcje przygotowywanych posiłków powinny być nieco mniejsze, ale odpowiednio skomponowane, by nie zabrakło w nich cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Ważne jest, by posiłki były lekkostrawne, najlepiej przygotowane na parze, pieczone, bądź gotowane, ewentualnie smażone na małej ilości oleju rzepakowego, bądź oliwie. W diecie nie może zabraknąć chudego mięsa, warzyw, owoców i kasz.

 Dieta ludzi starszych powinna być bogata w błonnik (np. kasze, pestki dyni, słonecznika), który usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Istotną rolę odgrywają również tłuszcze roślinne, takie jak olej lniany czy rzepakowy, które obniżają poziom cholesterolu i pozwalają dłużej zachować młody wygląd. Sami widzicie, jak ważne jest prawidłowe odżywianie, by żyć długo i zdrowo! Często prawidłowe odżywianie ma wpływ na pojawiające się choroby. Co więcej, sama dieta, bardzo często może stać się naszym lekarstwem, poprawiając nasze samopoczucie! Dobrze jedząc, seniorzy powinni pamiętać jeszcze o tym, by dobrze się nawadniać. 1,5l wody to minimum, jakie powinno się wypijać!

Dziś doe mnie dla wszystkich seniorów zdrowe i smaczne pulpety wołowo-marchewkowe, z kaszą jęczmienną i warzywami. Częstujcie się!

P.S. Wkrótce Dzień Babci i Dzień Dziadka – wnuczki i wnuczkowie – przygotujcie ten obiad dla swych kochanych babć i dziadków i zaproście ich do siebie – na pewno bardzo się ucieszą! 🙂

Pulpety wołowo-marchewkowe z kaszą jęczmienną i warzywami

Receptura na 4 osoby. Koszt jedne porcji ok. 7,5 zł

Pulpeciki:

  • 400 g mięsa wołowego Sokołów
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • pół pęczka koperku posiekanego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  1. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 stopni C (pieczenie góra dół).
  2. Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy do niej mięso mielone wołowe Sokołów. Dodajemy posiekany koperek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, łyżeczkę musztardy, olej wodę, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to rękawiczką jednorazową). Formujemy małe pulpeciki. Układamy je na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

124Kasza jęczmienna z warzywami:

  • 100 g kaszy jęczmiennej (może być z woreczka)
  • 2 szklanki wody
  • 200 g jarmużu krojonego
  • 1/2 małej cukini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • miks ziaren (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  1. Wodę na kaszę lekko solimy i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy około 15 minut.
  2. Gdy kasza się gotuje zaczniemy przygotowywać warzywa. Jarmuż oczyszczamy, usuwamy grubsze części łodygi, myjemy, wkładamy do głębokiej miski. Zagotowujemy wodę. Wrzątkiem zalewamy jarmuż i trzymamy go przez około 8-10 minut. Po tym czasie przelewamy go lodowatą wodą, by zachował kolor.
  3. Cukinię, paprykę i pieczarki myjemy. Cukinię i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki kroimy na 4.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzaną wrzucamy cukinię i paprykę, a następnie pieczarki. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy posiekany w plastry ząbek czosnku. Smażymy chwilę. Dodajemy wcześniej przygotowany jarmuż. Smażymy wszystko przez kolejne 5 minut.
  5. Kaszę odlewamy. Dobrze odcedzoną dorzucamy do warzyw. Mieszamy. Smażmy przez 3 minuty. Na koniec dodajemy miks ulubionych ziaren, np. sezamu i pestek dyni – to źródło błonnik. Smażymy raze jeszcze przez minutę.

356Delikatny dresing z musztardy:

  • 1 łyżeczka żółtej musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki dresingu mieszamy razem w miseczce trzepaczką (bądź miksujemy blenderem).

Podajemy na talerzu kaszę z warzywami, na to układamy pulpeciki i polewamy dresingiem z musztardy.

Smacznego! 🙂

7811Więcej przepisów znajdziecie na stronie:

http://www.smakidobregozycia.pl/dla-zdrowia-seniora

sokolow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.